Protectia, conservarea si dezvoltarea spatiilor verzi este parte integrantã din activitãtile generale de dezvoltare durabilã a municipiului Fetesti asigurând integrarea cerintelor de conservare a naturii si a diversitãtii biologice, implementarea la nivel local a obiectivelor strategiei nationale si ale planului national de actiune pentru conservarea diversitãtii biologice si utilizarea durabilã a componentelor acesteia, precum si a obiectivelor conventiilor, acordurilor si programelor internationale ce privesc îngrijirea biotopurilor, spatiilor verzi si a monumentelor naturii.
Apãrarea si îmbunãtãtirea calitãtii mediului înconjurãtor, mentinerea echilibrului ecologic, prin protectia, conservarea si dezvoltarea spatiilor verzi si a cadrului natural din municipiul Fetesti, trebuie sã constituie o preocupare permanentã a administratiei publice locale, agentilor economici, organizatiilor neguvernamentale si cetãteni.
Prezenta reglementează administrarea spaţiilor verzi, obiectiv de interes public, în vederea asigurării calităţii factorilor de mediu şi stării de sănătate a populaţiei.
ART. 1. În sensul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificatie:
a) spaţiu verde – zona verde în cadrul municipiului si sunt acele suprafeţe cu vegetaţie lemnoasă, arborescentă, floricolă sau erbacee de provenienţă naturală, seminaturală sau realizată în urma unor investiţii;
b) parc – spaţiul verde, cu suprafata de minimum un hectar, format dintr-un cadru vegetal specific şi din zone construite, cuprinzând dotări şi echipari destinate activităţilor cultural-educative, sportive sau recreative pentru populaţie;
c) scuar – spaţiul verde, cu suprafata mai mica de un hectar, amplasat în cadrul ansamblurilor de locuit, în jurul unor dotări publice, în incintele unităţilor economice, social-culturale, de învăţământ, amenajărilor sportive, de agrement pentru copii şi tineret sau în alte locatii;
d) aliniament plantat – plantaţiile pe spaţiul verde cu rol estetic de protecţie, de ameliorare a climatului şi calităţii aerului, amplasate în lungul căilor de circulaţie sau al cursurilor de apa.
ART. 2. Prin noţiunea de spaţiu verde, conform prezentului regulament, sunt definite urmãtoarele categorii de suprafete de teren aflate în proprietate publicã sau privatã:
a. Parcurile publice;
b. Grãdinile publice;
c. Scuarurile;
d. Aliniamentele de arbori de pe strãzi, bulevarde si sosele;
e.Suprafeţele înierbate din zona adiacentă zonelor de circulaţie;
f. Terenurile din cuprinsul ansamblurilor de locuinte;
g. Locurile de joacã special amenajate pentru copii;
h. Terenurile din jurul stadioanelor si sãlilor de sport;
i. Terenurile din incinta agenţilor economici, instituţiilor publice, de învãţãmânt şi cercetare, muzeelor, spitalelor şi sanatoriilor numai in masura in care terenurile au acces nelimitat;
j. Cimitire;
k. Pãdurile periurbane, altele decât cele care apartin fondului forestier;
l. Malurile râurilor si pâraielor, precum si zonele dintre acestea si drumurile publice (trotuare).
ASIGURAREA INTEGRITÃTII SI DEZVOLTAREA SPATIILOR VERZI DIN MUNICIPIUL FETESTI
ART. 3. Primaria Municipiului Fetesti actioneazã în vederea asigurãrii integritãţii elementelor cadrului natural, indiferent de deţinãtori, de conservarea, protejarea si dezvoltarea spatiilor verzi din municipiul Fetesti.
a) Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spatii verzi se poate face numai pentru lucrări de utilitate publică, stabilite în baza documentaţiilor de urbanism, aprobate conform legislaţiei în vigoare.
b) Ocuparea definitivã a unor terenuri amenajate ca spaţii verzi sau prevãzute ca suprafeţe ce urmeazã a fi amenajate ca spaţii verzi, conform planurilor urbanistice, se face pe bazã de schimb. Terenurile preluate trebuie sã fie apte a fi impãdurite si echivalente ca suprafatã si bonitate.
SPAŢIILE VERZI PROPRIETATE PUBLICÃ
ART.4. Administrarea spaţiilor verzi proprietate publică a Municipiului Fetesti se face de către Primăria Municipiului Fetesti prin Directia de Administrare a Domeniului Public si Privat Fetesti, serviciul public de specialitate din subordinea acesteia.
Administrarea acestora presupune :
a. Menţinerea integritãtii spatiilor verzi si a cadrului natural;
b. Cresterea ponderii spaţiilor verzi;
c. Urmarirea si protectia spatiilor verzi în vederea prevenirii si combaterii bolilor si dãunãtorilor, distrugerilor si degradãrilor;
d. Vegetaţia forestieră din parcurile situate în intravilanul municipiului Fetesti se va putea tăia numai la vârsta exploatării fiziologice sau când se constată fenomenul de uscare;
e. Modul de administrare a spaţiilor verzi şi a mobilierului urban aferent proprietãţii publice se stabileşte de cãtre serviciul specializat al Primariei Municipiului Fetesti.
f. Gospodãrirea spaţiilor verzi proprietate publicã se realizeazã în conformitate cu obiectivele ecologice şi social-economice, telurile de gospodãrire
g. Mãsurile necesare pentru realizarea lor se face în conformitate cu Planul Urbanistic General si a Regulamentelor de Urbanism al Municipiului Fetesti, dupa caz.
SPATIILE VERZI PROPRIETATE PRIVATA
ART. 5. Administrarea spatiilor verzi proprietate privata se face de catre proprietari sau imputernicitii acestora, individual sau in asociatii astfel :
a) Proprietarii si detinatorii legali de terenuri sunt obligati sa intretina si sa extinda perdelele si aliniamentele de protectie, spatiile verzi, parcurile, gardurile vii, pentru imbunatatirea capacitatii de regenerare a atmosferei, protectia fonica si eoliana.
b) Organele abilitate a constata şi aproba tăierea arborilor de pe terenurile amenajate ca spaţii verzi publice sau private, pot constitui comisii de avizare, atunci când luarea unei decizii este îngreunată de motive bine justficate.
c) Taierea nucilor si castanilor comestibili se poate realiza in urmatoarele cazuri:
pomii sunt îmbătrâniţi şi prezintă ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau de interes al comunităţii locale;
pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.
Cererea pentru tăierea nucilor/castanilor comestibili din categoria pomi răzleţi solicitată de persoanele fizice sau juridice se depune cu cel puţin o lună înaintea executării tăierii, iar aceasta se verifică şi se aprobă de specialiştii direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene.
d) Taierea celorlalte specii de arbori implica obligatoriu plantarea a 3(trei) arbori indiferent de specie.
INTRETINEREA ZONELOR VERZI
ART. 6. Intretinerea zonelor verzi presupune următoarele lucrări:
a) Lucrările de deratizare, dezinsecţie a domeniului public, etapa de primăvară şi toamnă precum şi alte activităţi de prevenire a poluării se vor desfăşura sub îndrumarea serviciilor de specialitate şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
b) Lucrări de întreţinere şi conservare a spaţiilor verzi prin : cosiri manuale şi mecanice, adunarea resturilor vegetale şi încărcarea în mijloace de transport, fertilizări cu îngrăşăminte chimice şi organice, supraînsămânţări, lucrări de irigare şi udare manuală.
c) Lucrări de tăiere şi formare a coroanelor la arbori şi arbuşti prin tăiere mecanică sau manuală cu respectarea cerinţelor horticole, legare, palisare.
d) Lucrări de tăiere arbori situaţi pe domeniu public, după obţinere avize şi marcarea lor.
e) Lucrări de plantat arbori şi arbuşti ornamentali din specii valoroase respectând cerinţe fitotehnice şi silotehnice respective: săpat gropi, mocirlit, tăieri de formare a rădăcinilor şi tulpinilor, udat.
f) Lucrări de săpat peluze în vederea înfiinţării de noi culturi floricole.
g) Lucrări de irigare şi udări normale a florilor şi spaţiilor verzi.
h) Lucrări de fertilizare şi igienizare.
i) Tăieri de formare a gardurilor vii situate pe suprafeţe administrate.
j) Programe de întreţinere şi înfrumuseţare a spaţiilor verzi.
k) In aceleaşi condiţii vor fi întreţinute şi locurile de joacă pentru copii, respectiv va fi întreţinută zona verde.
ART. 7. Spaţiile verzi din municipiul Fetesti, care fac obiectul prezentului regulament, sunt definite si au locatiile urmatoare:
In cartierele de locuit : Fetesti – Gara, se considera spatii verzi suprafetele cu iarba, flori, pomi si gard viu atat din zone amenajate pentru recreere cat si spatiile verzi din jurul blocurilor, aliniamente pe marginea drumurilor de acces a caror intretinere se face atat de administratia locala cat si de locatarii din cartiere.
In municipiul Fetesti se considera spatii verzi suprafetele cuprinse in Registrul de Evidenta a Spatiilor Verzi .
Spatiile verzi sunt considerate toate spatiile cuprinse intre carosabil, trotuare si proprietatile private, respectiv imobile si sunt acele suprafeţe cu vegetaţie lemnoasă, arborescentă, floricolă sau erbacee de provenienţă naturală, seminaturală sau realizată în urma unor investiţii. Se excepteaza spatiile de acces auto spre proprietate.
Prin prezentul regulament se stabileste obligativitatea intretinerii spatiilor verzi de pe domeniul public din jurul proprietatilor, atat de administratia locala cat si de proprietarii privati si/sau agentii economici .
Tot materialul vegetal aflat pe domeniul public trebuie să fie protejat (unde se preteaza), cu imprejmuiri, grătare, borduri, ziduri de sprijin etc., astfel încât să se asigure o suficientă circulaţie a apei şi aerului de la nivelul trotuarului sau al carosabilului la rădăcinile materialului vegetal viu şi o protecţie faţă de traficul pietonal sau de acroşare a autovehiculelor si/sau de actiunea materialelor chimice antiderapante imprastiate pe timpul iernii.
Toate spaţiile verzi trebuie să fie prevăzute cu o cantitate adecvată de apă prin diferite metode de irigare moderne .
ART. 8. Constituie contraventii la normele privind mãsurile de protectie a spatiilor verzi din municipiul Fetesti urmãtoarele fapte:
a. Organizarea de antrenamente sportive, demonstraţii sau competiţii auto-moto în perimetrul zonelor de odihnã şi agrement;
b. Recoltarea de cãtre persoane neautorizate, a florilor sau altor pãrţi de plante din parcurile publice, din amenajamente peisagistice şi alte categorii de terenuri menţionate la art.2;
c. Recoltarea în scopul comercializãrii, de cãtre persoane neautorizate a plantelor din flora şi fauna sãlbaticã, puieti si muguri de rãsinoase, flori de tei, ramuri de vâsc, si alte asemenea specii de plante.
Sancţiunile se aplicã şi administratorilor pieţelor care permit comercializarea acestor produse de cãtre persoane care nu posedã autorizaţie de recoltare, emisã de autoritãţile competente;
d.Deteriorarea, dizlocarea sau distrugerea marcajelor şi a panourilor de informare-avertizare;
e. Circulaţia cu biciclete, motociclete sau alte vehicule în parcuri şi grãdini publice decât cele special amenajate;
f. Trecerea peste ronduri de flori, peluze, gazon, in afara aleilor amenajate in acest scop;
g. Pãşunatul animalelor în parcuri, spaţii verzi si pe strãzile municipiului Fetesti;
h. Accesul liber a animalelor de orice tip în parcuri, grãdini publice sau alte locuri oprite accesului acestora;
i. Cosirea, fãrã autorizaţie a ierbii din parcurile şi grãdinile publice;
Cultivarea zonelor verzi se face cu iarba (gazon) sau flori, zone care vor fi intretinute de proprietarii din zona respectiva .
j. Distrugerea de zone verzi amenajate cu gazon, flori, arbuşti sau arbori.
k.Fixarea pe arborii de pe strazi a anunţurilor de orice fel, a reclamelor firmelor sau placutelor indicatoare
l. Circulatia sau staţionarea vehiculelor pe suprafete care intrã în categoria spaţiilor verzi;
m. Toaletarea arborilor amplasaţi pe domeniul public, de cãtre persoane neautorizate în acest sens.
n. Cultivarea domeniului din vecinatatea blocurilor cu legume ;
ART.9. Constituie contraventii la normele privind mãsurile de conservare a biodiversitãtii de pe raza municipiului Fetesti, urmãtoarele fapte:
a. Culegerea, comercializarea speciilor de orice origine declarate monumente ale naturii, cu exceptia cazurilor autorizate de autoritãţile competente;
b. Desfãşurarea în perimetrul ariilor protejate a oricãror activitãţi fãrã autorizaţie din partea autoritãţilor competente, potrivit dispoziţiilor legale;
c. Nerespectarea de cãtre proprietarii sau administratorii legali, indiferent de destinaţia terenurilor şi de deţinãtor, a dispoziţiilor în vigoare şi a mãsurilor speciale stabilite de autoritãţile competente, pentru protecţia şi conservarea unor zone de habitat natural şi a diversitãţii biologice, în special pentru protecţia speciilor ce constituie monumente ale naturii, sau sunt ameninţate cu dispariţia.
ART.10. Constituie contravenţie la normele privind mãsurile de utilizare durabilã a spaţiilor verzi de pe raza municipiului Fetesti, urmãtoarele fapte:
a. Neluarea de cãtre administratorii legali, persoane fizice sau juridice, a mãsurilor de întreţinere şi gospodãrire a spaţiilor verzi;
b. Nerespectarea dispoziţiilor stabilite privind organizarea de şantier la lucrãrile de construcţii montaj şi care afecteazã spaţiile verzi adiacente;
c. Societãţile comerciale, instituţiile publice şi cetãţenii sunt obligaţi sã ia mãsuri pentru protecţia şi îngrijirea spaţiilor verzi din jurul incintelor lor.
PARCURILE SI SPATIILE DE JOACA
ART. 11. Parcurile si spatiile de joaca fac parte din spatiile verzi ale municipiului iar pentru pastrarea, ingrijirea si buna utilizare a acestora se instituie urmatoarele reguli :
11.1 Obligatiile administratorului domeniului public
a. sa mentina curatenia parcului si starea de folosinta a mobilierului dispus in incinta acestuia
b. sa efectueze lucrarile de intretinere si reparatii curente si capitale ori de cate ori este necesar pentru siguranta celor care utilizeaza mobilierul urban si elementele de joaca c. sa intocmeasca si sa actualizeze inventarul mobilierului dispus in parc si sa-l predea Politiei Locale Fetesti
d. sa remedieze in cel mai scurt timp posibil defectiunile sesizate la instalatiile de joaca pentru copii
e.sa asigure panouri cu informatii catre cetateni cu privire la utilizarea parcului si a instalatiilor aferente
11.2 Obligatiile cetatenilor :
a.sa respecte programul de functionare si utilizare a parcului si a echipamentelor de joaca
b. sa respecte limita de varsta si greutate inscriptionata pe echipamente pana la care acestea pot fi folosite
c. accesul si utilizarea echipamentelor de catre copii cu varsta sub 7 ani se va face doar cu insotitor adult in caz contrar vinovati de eventualele accidente sunt parintii sau tutorii legali
d. sa nu foloseasca instalatiile defecte
e. sa nu arunce gunoaie, reziduuri, ambalaje de orice natura, resturi de tigari
f.sa nu patrunda in parc sau in perimetrul de joaca cu animale de orice rasa, talie g.sa nu aprinda focul in parc sau in perimetrul de joaca sau sa foloseasca surse deschise pentru iluminat, torte
h. sa nu vandalizeze mobilierul si instalatiie din parc prin rupere, zgariere, vopsire murdarire cu orice substante sau distrugere
i. sa nu circule prin parc cu biciclete, motociclete, motoscutere sau ATV –uri
11.3 Obligatiile Politiei Locale
a. asigura ordinea si linistea publica in interiorul parcurilor de agreement
b. asigura integritatea mobilierului si a echipamentelor de joaca din incinta parcului c. constata contraventii si aplica sanctiuni contraventionale pentru incalcarea prezentului regulament
CONTRAVENTII SI SANCTIUNI
ART.12. a) Cu amenda:50-100 lei pentru persoane fizice, faptele de la art.8,alin. c,d,k art.11.2 alin. f,h si 1000-10000 lei pentru persoane juridice;
b) Cu amenda: 100-150 lei pentru persoane fizice, faptele de la art.8, alin. h,m si 200-300 pentru persoane juridice ;
c) Cu amenda: 100-300 lei pentru persoane fizice faptele de la art.8, alin. f,n,l si 200-500 lei pentru persoane juridice
d) Cu amenda:200-1000 lei pentru persoane fizice, faptele de la art.8,alin. b.i.j si 1000-5000 lei pentru persoane juridice.
e) Cu amenda:200-1000 lei pentru persoane fizice, faptele de la art. 8 alin g si 1000-10000 lei pentru persoane juridice.
f) Cu amenda:150-300 lei pentru persoane fizice, faptele de la art.8,alin. o, p 300-500 lei pentru persoane juridice.
g) Cu amenda : 300-600 lei pentru persoane juridice, faptele de la art.9, alin.a,b,c
h) Cu amenda: 300-800 lei pentru persoane fizice, faptele de la art .10, alin a,b,d -400-1000 pentru persoane juridice
i) Cu amenda :100-200 lei pentru persoane fizice, faptele de la art. 11.2, lit.a,b,c, j) Cu amenda :200-400 lei pentru persoane fizice, faptele de la art.11.2 ,lit. d,g,
k) Cu amenda :300-500 lei pentru persoane fizice, faptele de la art.11.2, lit.i,j
Sanctiunile la normele de întreţinere şi folosire a spaţiilor verzi, a parcurilor publice si a arborilor se aplica in conformitate cu Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic.
ART.13. Contravenţiile se constată prin proces-verbal încheiat de persoanele denumite în mod generic “agent constatator”;
Pot fi agenţi constatatori: Primarul Municipiului Fetesti si/sau persoanele împuternicite în acest scop de acesta prin dispozitii scrise şi agenţii Politiei Locale Fetesti;
Sanctiunile se aplica de catre agentii Politiei Locale Fetesti .
ART. 14. În aplicarea sancţiunilor cu amendă se au în vedere prevederile O.G. nr. 2/ 2001.Contravenientul poate achita în termen de 48 de ore de la comunicarea procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii stabilite in procesul-verbal, prevăzute în prezentul regulament.